Wij zijn gesloten op 01/05 en van 09/05 t.e.m. 12/05.

Wat is duurzaam hout? Van deze houtsoorten geniet je decennialang

Terug naar Nieuwsoverzicht
15 december 2020

Duurzaam hout is hout dat decennialang meegaat en er goed blijft uitzien. Maar hoe weet je welke houtsoorten duurzamer zijn dan andere? De duurzaamheidsklassen, vastgelegd in Europese normen, zijn een goede maatstaf.

Er bestaan in totaal 5 duurzaamheidsklassen, waarvan we bij Claeys standaard met de 3 hoogste klassen werken. Een overzicht met bijhorende houtsoorten:

 

Duurzaamheidsklasse 1

Tropische hardhouten zoals okan, iroko, padoek, afromosia en ipé behoren tot klasse 1. Dat is de hoogste duurzaamheidsgraad en impliceert een lange levensduur en hoge weerstand tegen externe invloeden. Grondcontact is voor tropisch hardhout geen enkel probleem.

De houtsoorten die je bij Claeys vindt zijn allemaal PEFC-gecertificeerd, wat betekent dat ze komen uit duurzaam bosbeheer.

 

Duurzaamheidsklasse 2

De thermische houtsoorten thermowood en thermo ayous zijn voorbeelden van deze klasse en behoren hierin tot de beste leerlingen van de klas. Ze zijn heel stabiel van structuur, maar mogen niet in contact komen met de ondergrond.

 

Duurzaamheidsklasse 3

Geïmpregneerd hout is een van de bekendste voordelen van deze klasse. Het is nog altijd een heel geschikte houtsoort om te gebruiken voor je volgende tuinproject.

 

De impact van de duurzaamheidsklasse op de prijs

De duurzaamheidsklasse van je hout heeft inderdaad een invloed op de prijs ervan. De hoogste duurzaamheidsklassen zijn duurder. Hier staat wel tegenover dat je er langer van kan genieten.

Weet dat je bij ons altijd hoogkwalitatief hout zal vinden, ook in duurzaamheidsklasse 3. Prijstechnisch is geïmpregneerd hout zeker een interessante keuze. Je krijgt voor een goede prijs een prima houtsoort waar je jarenlang van geniet.

 

Een goed onderhoud voor extra jaren

Wanneer je het hout goed onderhoudt, geniet je er uiteraard langer van dan wanneer je dat niet doet. Je hout behandelen met Wood-S zorgt bijvoorbeeld voor minder vochtopname, waardoor het hout stabieler en mooier blijft. Wil je de kleur van je hout behouden, dan bestaan er verschillende onderhoudsproducten. We tonen ze je graag in onze houthandel.

 

Ontdek duurzaam hout in onze houthandel

Wil je meer informatie over de verschillende houtsoorten, en welke je het best gebruikt? Contacteer ons voor meer informatie of kom langs in onze houthandel.

Je vindt hier een groot aanbod houtsoorten in de verschillende duurzaamheidsklassen. Wij verkopen enkel hoogkwalitatieve materialen waar wij ook zelf mee aan de slag gaan. Ben je dus op zoek naar materialen voor je volgende tuinproject? Je vindt alle benodigdheden hier op 1 plek.

Bereid je bezoek voor en download onze catalogus hier.