Wij zijn gesloten van maandag 01/04 tot en met zondag 07/04. Fijne Pasen!

Geschikt hout voor buiten: de voordelen van tuinhout

Terug naar Nieuwsoverzicht
14 december 2018

De term tuinhout doet misschien wel een belletje bij je rinkelen. Maar weet je ook wat tuinhout precies is? Het is namelijk niet één soort hout, maar wel een brede term waaronder alle houtsoorten vallen die geschikt zijn voor buiten. Grofweg kan je ze in drie groepen opdelen: geïmpregneerd hout, thermisch hout en (tropisch) hardhout. Elk met zijn specifieke eigenschappen met één gemene deler: het is allemaal geschikt hout voor buiten.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is grenenhout dat onder druk wordt behandeld. Het hout is op het begin bruin-groen en zal stelselmatig vergrijzen. Een van de grote voordelen is dat geïmpregneerd hout het meest budgetvriendelijke hout geschikt voor buiten is. Ook qua onderhoud zit je goed: na tien jaar geef je het hout een goede onderhoudsbeurt. De producten daarvoor vind je natuurlijk ook bij ons. Hou er wel rekening mee dat geïmpregneerd hout een hogere uitzet- en krimpmarge heeft.

Thermisch hout

Ander geschikt hout voor buiten is thermisch behandeld hout. Verschillende houtsoorten, zoals grenenhout of ayous, worden stevig gestoomd. Daardoor zullen ze niet meer uitzetten of krimpen, wat een groot pluspunt is. Het hout is donkerbruin en zal mooi vergrijzen. Qua onderhoud heb je aan thermisch hout haast geen werk, al is het een meerwaarde om olie op het hout te zetten en het zo waterafstotend te maken. Eventueel herhaal je dat na een paar jaar.

Thermisch hout gebruik je enkel als bekleding en niet voor constructies. Thermisch hout is namelijk iets zachter geworden door de behandeling en komt best niet in contact met de grond. Daar staat wel tegenover dat het enorm duurzaam is. Een tuinhuis uit thermisch hout wordt vaak gecombineerd met een geïmpregneerd houten frame.

Hardhout

Hardhout is het laatste geschikte hout voor buiten en bestaat uit de tropische houtsoorten. Ze bezitten een FSC-label, dat een verantwoorde herkomst uit duurzaam bosbeheer garandeert, en hebben de hoogste duurzaamheidsklasse. Daardoor kan hardhout ook perfect voor constructieve doeleinden gebruikt worden. Het onderhoud is hetzelfde als bij thermisch hout. De hoge kwaliteit en multifunctionele inzetbaarheid zijn natuurlijk merkbaar op het prijskaartje.

De verschillende soorten hardhout –iroko, afromosia en padoek– hebben allemaal hun eigen kenmerken en typerende kleuren. Ze vergrijzen dan ook alle drie op hun eigen manier.

Welk geschikt hout voor buiten kies jij?

Geïmpregneerd, thermisch of hardhout. Wie op zoek is naar geschikt hout voor buiten, heeft meer dan voldoende keuze. Naar welk soort tuinhout gaat jouw voorkeur uit? Verschillende factoren zullen je helpen de juiste keuze te maken. Hulp nodig voor je volgende tuinproject of wens je meer informatie over de geschikte houtsoortenvoor buiten? Mail ons gerust of kom eens langs in onze houthandel in Stevoort.