Tijdens het bouwverlof zijn wij geopend. Ons jaarlijks verlof is van 02/08 t.e.m. 19/08.

Soorten tuinhout: wat zijn de opties?

Terug naar Nieuwsoverzicht
21 september 2018

De ene soort tuinhout is de andere niet. Wij onderscheiden daarom grofweg zeven soorten tuinhout. We zetten ze voor je op een rijtje en geven meteen hun belangrijkste kenmerken mee.

Geïmpregneerd hout

Deze houtsoort bespraken we al uitgebreid in onze vorige blog over geïmpregneerd hout. Het is Noors dennenhout dat na impregnatie bestand is tegen onder meer houtrot en schimmels en geschikt is voor heel wat tuintoepassingen.

Hardhout

Hardhout, en meer bepaald tropisch hardhout, is een van de duurzaamste soorten tuinhout. Met duurzaamheidsklasse 1 is hardhout zelfs drie keer duurzamer dan geïmpregneerd hout. Binnen hardhout bieden wij de houtsoorten iroko, afromosia, mukulunog en padoek aan.

Steigerhout

In feite is steigerhout grijs geïmpregneerd hout en zou het dus ook in de eerste groep van soorten tuinhout passen. We plaatsen het hier toch apart omdat steigerhout best voor een specifieke toepassing gebruikt wordt: meubels maken.

Eik

Samen met geïmpregneerd hout is eik een van de meest gebruikte soorten tuinhout. Het is een heel duurzame houtsoort die voor tal van toepassingen kan dienen. Duurzaamheid + multifunctionaliteit = een echte winner.

Lariks

Net zoals eikenhout kan Siberische lariks tegen een stootje. Het heeft onbehandeld zelfs een hoge duurzaamheidsgraad. Als we lariks in drie woorden moeten beschrijven, gaan we voor duurzaam, vast en sterk.

Barn wood

Barn wood is gerecupereerd hout van afgebroken stallen en schuren. Een authentiekere look vind je haast niet. Het is het ideale tuinhout voor een opvallende accentmuur of zelfs voor een volledig tuinhuis. Barn wood is nog niet zo bekend, maar bij ons vind je het altijd op stock.

Thermisch hout

Thermisch hout is hout dat in de oven gestoomd wordt. Het leeft na de behandeling niet meer en is bestand tegen vlekken en andere externe invloeden. Thermo ayous en Thermowood behoren tot deze soort tuinhout. De duurzaamheid van het hout is gelijk aan hardhout, maar de ecologische voetafdruk is veel kleiner. Goed voor jou, en voor het milieu.

Welk soort tuinhout verkies jij?

Heel wat soorten tuinhout dus om uit te kiezen. Zie je door het bos de bomen niet meer? Kom dan eens bij ons langs met je plannen of contacteer ons voor meer informatie en wij zoeken de voor jouw ideale soort tuinhout!