Tijdens het bouwverlof zijn wij geopend. Ons jaarlijks verlof is van 02/08 t.e.m. 19/08.

Wat is geïmpregneerd hout? Goud voor zelfbouwers

Terug naar Nieuwsoverzicht
12 december 2018

Je hebt waarschijnlijk al vaak horen praten over geïmpregneerd hout. Maar wat zijn de belangrijkste voordelen? En kan je dit houttype zomaar overal toepassen?

Je hebt waarschijnlijk al vaak horen praten over geïmpregneerd hout. Maar welke zijn de belangrijkste voordelen? En kan je dit houttype zomaar overal toepassen? Wat is geïmpregneerd hout? Vanaf nu ben je voor altijd mee.

Geïmpregneerd hout is enorm populair bij zelfbouwers. Ook in onze houthandel gaat dit houttype vlot over de toonbank. Je herkent het aan zijn bruingroene kleur… en zijn voordelige prijskaartje. Maar dat is niet alles wat je moet onthouden.

Wat is geïmpregneerd hout precies?

Impregneren heeft één duidelijke betekenis: het doordrenken van een materiaal met een chemische stof om het specifieke, duurzame eigenschappen mee te geven. In dit geval wordt een product onder grote druk in het hout geblazen, zodat het materiaal beschermd blijft tegen schimmels, bacteriën en insecten die houtrot bevorderen.

Straffe prijs-kwaliteitverhouding

Tijdens het impregneerproces dringen de chemische stoffen zo diep door in het hout, dat elke houtcel verzadigd geraakt en optimale bescherming geniet. Aan deze kwaliteitsinjectie hangt bovendien een heel interessant prijskaartje vast. Dat maakt het een enorm dankbaar materiaal om mee te werken.

Belangrijke aandachtspunten

Kan iedere zelfbouwer aan de slag met geïmpregneerd hout? Natuurlijk. Is het houttype geschikt voor elke constructie? Helaas niet. Deze verduurzaamde houtsoort is vooral geschikt voor carports, tuinhuizen en andere kleine tot middelgrote constructies. Voor grote bijgebouwen, zoals poolhouses, waar vooral het visuele aspect primeert, bestaan er geschiktere oplossingen.

Voorts zijn er nog een aantal belangrijke elementen waarmee je rekening dient te houden:

  • Geïmpregneerd hout heeft een verhoogde krimpingsfactor. Met andere woorden, het hout heeft nogal de neiging om te werken;
  • Na het zagen, moet je de onbehandelde zaagsnedes nog bijwerken met impregneermiddel. Hiervoor hebben we met Endseal het geschikte product in huis;
  • Tijdens de constructie moet je alles schroeven. Schieten of nagelen volstaat niet;
  • Na verloop van tijd krijgt het hout een grijzige kleur;
  • Het hout kan je achteraf beitsen, zodat het mooi afgewerkt is en beschermd blijft tegen weer en wind.

Vraag tips in onze houthandel

Wat is geïmpregneerd hout? Op deze vraag heb je intussen een uitgebreid antwoord gekregen. Wil je extra begeleiding of tips voordat je aan de slag gaat? Breng een bezoekje aan onze houthandel en trek aan de mouw van één van onze medewerkers.