Wij zijn gesloten van maandag 01/04 tot en met zondag 07/04. Fijne Pasen!

Houten terras zelf plaatsen: zo maak je de perfecte start

Terug naar Nieuwsoverzicht
19 november 2018

Een houten terras zelf plaatsen is best goed doenbaar. Maar om een goed resultaat te garanderen, is een solide basis cruciaal.

Heeft je oude terras er een prachtige, drukke zomer opzitten, maar is het nu echt wel tijd voor een waardige opvolger? Of begin je helemaal vanaf nul? En viel je oog daarbij op een houten terras? Goed nieuws: een houten terras zelf plaatsen is best goed doenbaar.  Maar om een goed resultaat te garanderen, is een solide basis cruciaal. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voordat je de handen effectief uit de mouwen steekt?

1. Waar haal je het meest uit je terras?

Wil je zoveel mogelijk zonneminuten meepikken vanop je terras? Of wil je net af en toe genieten van wat welgekomen schaduw van omringende bomen en struiken? Je houten terras zelf plaatsen begint bij het bepalen van de perfecte locatie. In het algemeen haal je maximaal zonlicht uit een zuidgericht terras, terwijl een terras op het oosten het met minder direct zonlicht moet stellen.

2. Kies de geschikte houtsoort

Hout werkt. Regen, wind, zon en wisselende temperaturen zorgen ervoor dat hout krimpt en uitzet. De ene houtsoort is beter bestand tegen de weersomstandigheden dan de andere. Let hierbij op drie belangrijke factoren: de duurzaamheidsklasse (klasse I tot klasse V), de stabiliteit en de slijtvastheid van het hout.

Tip: je houten terras zelf plaatsen doe je best meteen. Wacht niet te lang om te beginnen aan je terras, eens je planken bij jou thuis staan. Je wil toch niet dat je planken kromtrekken en onbruikbaar worden? Gaat er toch wat tijd over, dan stockeer je het hout best op een droge plaats met een constante temperatuur.

3. Zorg voor een effen basis

Voorkom onaangename verrassingen achteraf en neem je tijd om de ideale basis neer te poten. Dat betekent dat de ondergrond egaal, steen-, puin- en onkruidvrij moet zijn. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een zandbed. Gebruik sowieso een worteldoek om te voorkomen dat er straks onkruid doorheen je terrasplanken groeit.

4. Vergeet de afwatering niet!

Ook al loopt het regenwater weg doorheen je houten terras, toch dient je terras met één centimeter per meter af te hellen in de richting van je tuin. Zo voorkom je dat er bij hevige buien plassen blijven staan of water richting je woning vloeit. Laat de zwaartekracht maar zijn werk doen.

5. Pas je fundering aan je omgeving aan

De meeste doe-het-zelvers gebruiken houten paaltjes als fundering. Omdat ze continu verankerd zitten in de vochtige ondergrond, moeten deze paaltjes onder de hoogste duurzaamheidsklasse vallen. Bevindt je terras zich kort bij een vijver of heb je extra stabiliteit nodig? Dan kan je ervoor kiezen om je paaltjes te betonneren.

Je houten terras zelf plaatsen: hulp nodig?

Dit is uiteraard alleen nog maar het – weliswaar cruciale – begin van de job. Wil je meer weten over de juiste houtkeuze, de precieze plaatsing of het onderhoud van je houten terras? Bij Claeys Houtconstructies hebben we alle expertise in huis. Wij zetten je op weg of nemen de plaatsing eventueel zelf voor onze rekening. Contacteer ons voor meer info!